Produkty Apple wymagają konta Apple ID, aby móc z nich korzystać. Istnieją jednak sytuacje, w których może być konieczne wylogowanie się z Apple ID. Na przykład sprzedaż urządzenia lub naprawienie błędu systemu lub aplikacji. Chociaż musisz przejść przez różne obręcze, aby wylogować się z Apple ID na iPhonie i Macu, skutki są nieco podobne. W tym poście przeprowadzimy Cię przez wydarzenia, które następują po wylogowaniu się z Apple ID na Macu.

Po wylogowaniu się z konta Apple ID na komputerze Mac konfiguracje systemu i aplikacji urządzenia podlegają różnym zmianom. Na szczęście możesz kontrolować większość tych zmian. Wyjaśnimy je szczegółowo poniżej.

1. Co się dzieje z Twoimi danymi iCloud?

Po kliknięciu przycisku Wyloguj się pojawi się pytanie, czy chcesz zachować kopię danych iCloud na komputerze Mac. Zazwyczaj możesz przechowywać tylko dane iCloud utworzone przez natywne aplikacje i usługi Apple (np. Kontakty, Przypomnienia, Poczta, Kalendarze itp.).

Jeśli wybierzesz opcję „Zachowaj kopię”, wybrane dane pozostaną na komputerze Mac. Jednak dane, których nie zdecydowałeś się zachować, zostaną usunięte, ale pozostaną dostępne na Twoim koncie iCloud. Zalecamy wybranie tej opcji, jeśli chcesz od czasu do czasu uzyskać dostęp do tych danych na komputerze Mac.

Nie należy jednak zachowywać kopii danych iCloud na komputerze Mac, jeśli usuwasz identyfikator Apple ID w celu sprzedaży lub oddania komputera Mac.

Warto również zauważyć, że zmiany wprowadzone do zapisanych/przechowywanych danych (na innych urządzeniach iCloud) nie zostaną zaktualizowane ani zsynchronizowane z komputerem Mac. Synchronizacja danych zostanie wznowiona po ponownym połączeniu (tego samego) konta Apple ID.

2. Zdjęcia i filmy

Podobnie jak dane i dokumenty iCloud, możesz również określić los zdjęć i filmów po wylogowaniu się z Apple ID na komputerze Mac. Pobrane wcześniej zdjęcia i filmy pozostaną na komputerze Mac. W momencie wylogowania możesz także wybrać pobieranie zdjęć i filmów w chmurze na komputer Mac.

Ze względów bezpieczeństwa i prywatności należy usunąć wszystkie pobrane zdjęcia i filmy, jeśli wylogowujesz się z konta Apple ID na komputerze Mac, ponieważ je sprzedajesz lub oddajesz.

Ponownie, tylko pobrane zdjęcia i filmy będą dostępne po wylogowaniu się z Apple ID. Mimo to zmiany wprowadzone w tych zdjęciach lub filmach na innych urządzeniach iCloud nie zostaną zaktualizowane na Twoim Macu, chyba że ponownie połączysz swój Apple ID i włączysz synchronizację zdjęć w iCloud w Preferencjach iCloud na Macu.

3. FaceTime i iMessage

Gdy wylogujesz się z Apple ID w Preferencjach systemowych, usługi te (iMessage i FaceTime) będą nadal działać. Będziesz mógł wykonywać połączenia FaceTime, wysyłać i odbierać wiadomości iMessage oraz wykonywać inne powiązane czynności, ponieważ są one niezależne od konfiguracji Apple ID w menu Preferencje systemowe.

Aby wylogować się z iMessage i FaceTime na komputerze Mac, musisz to zrobić w ich menu indywidualnych ustawień. Pokażmy ci jak.

Wyloguj się z iMessage na Macu

Krok 1: Uruchom aplikację Wiadomości, dotknij Wiadomości w prawym górnym rogu paska menu i wybierz Preferencje.

Krok 2: Przejdź do zakładki iMessage.

Krok 3: W sekcji Apple ID kliknij przycisk Wyloguj się.

Wyloguj się z FaceTime na Macu

Krok 1: Uruchom FaceTime, dotknij FaceTime na pasku menu i wybierz Preferencje.

Krok 2: Kliknij przycisk Wyloguj się obok adresu Apple ID.

4. Aplikacje

Aplikacje pobrane z App Store pozostaną zainstalowane, aktywne i użyteczne. Nie będziesz jednak w stanie zaktualizować tych aplikacji. Podobnie pobieranie nowych aplikacji staje się niemożliwe. Dzieje się tak, ponieważ wylogowanie się z Apple ID na Macu powoduje również wylogowanie z App Store.

Aby zainstalować lub zaktualizować aplikacje, zostaniesz poproszony o zalogowanie się do sklepów iTunes Store przy użyciu poświadczeń konta Apple ID.

5. Muzyka

Podobnie jak App Store, Apple Music jest również połączona z kontem Apple ID w Preferencjach systemowych komputera Mac. Wylogowanie się z Apple ID na komputerze Mac spowoduje jednoczesne wylogowanie z Apple Music, co w konsekwencji uniemożliwi korzystanie z aplikacji Muzyka.

6. Znajdź mój

Usługa Znajdź mój na komputerze Mac zostanie dezaktywowana, gdy wylogujesz się z Apple ID. Oznacza to dwie rzeczy:

  • Nie możesz już (zdalnie) lokalizować swojego Maca z innych urządzeń lub w witrynie iCloud.com.
  • Nie będzie można używać aplikacji Lokalizator do lokalizowania innych urządzeń Apple ID (iPhone, iPad, AirPods itp.) z komputera Mac.
  • Odłączenie Apple ID na komputerze Mac wyłącza również blokadę aktywacji, funkcję zabezpieczającą, która chroni MacBooka przed kradzieżą, zagubieniem lub wyczyszczeniem i uniemożliwia korzystanie z niego.

    7. Przekazanie i ciągłość

    Za pomocą produktów Apple można bezproblemowo synchronizować, udostępniać i przekazywać dane między sobą. Czy wiesz, że połączenia FaceTime z Twojego iPhone’a mogą być kierowane na komputer Mac? Lub jak kopiujesz tekst z iPada i wklejasz go na Macu (i odwrotnie)? Procesy te są obsługiwane przez funkcję ciągłości firmy Apple, technologię w dużym stopniu uzależnioną od aktywnego identyfikatora Apple ID na urządzeniach.

    Po wylogowaniu się z Apple ID na komputerze Mac nie będziesz już korzystać z funkcji obsługiwanych przez tę technologię Continuity: Instant Hotspot, przekazywanie wiadomości tekstowych, Handoff itp.

    W pętli

    Oprócz powyższego dane z innych aplikacji i usług, takich jak Notatki i pęk kluczy iCloud, są również tymczasowo usuwane po wylogowaniu się z Apple ID na Macu. Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące tematu, zostaw komentarz poniżej. Zdemistyfikujmy je.