Rok 2020 był świadkiem powstania Zoom jako narzędzia do wideokonferencji. Zoom ma codziennie około 300 milionów uczestników spotkań. Chociaż jest niezwykle popularny, wiele osób nadal ma problemy z jego używaniem. Oprócz skomplikowanych uprawnień wideo i mikrofonu, kilku użytkowników zastanawia się, czy inne osoby mogą oglądać ich ekran bez pozwolenia. Czy masz to samo pytanie? Wyjaśnimy to wszystko w tym poście.

Zoom to tradycyjnie usługa wideokonferencji obsługująca do 1000 uczestników. Posiada dodatkowe funkcje, takie jak pokoje Breakout, harmonogram spotkań, tablica itp. Udostępnianie ekranu to kolejna funkcja Zoom.

Co się dzieje, gdy udostępniasz swój ekran i czy inni mogą go zobaczyć bez Twojej wiedzy? Znajdź odpowiedzi na wszystkie takie pytania tutaj.

Czy mogę powiększyć hosta, aby zobaczyć, co robię?

Na spotkaniu Zoom gospodarz połączenia wideo i uczestnicy spotkania mają funkcję udostępniania ekranu, pod warunkiem, że gospodarz włączył ją dla wszystkich. Gdy dołączasz do spotkania Zoom, gospodarz i członkowie nie widzą ekranu Twojego komputera. Mogą tylko zobaczyć Twój film i usłyszeć dźwięk, również tylko wtedy, gdy włączysz kamerę i mikrofon. Możesz wyłączyć oba i nadal uczestniczyć w spotkaniu Zoom jako słuchacz lub widz.

Jeśli gospodarz udostępnia swój ekran, tylko ten ekran jest widoczny dla wszystkich uczestników. Będziesz musiał ręcznie kliknąć i dotknąć przycisku Udostępnij ekran w aplikacji Zoom, aby udostępnić swój ekran innym. Oznacza to, że udostępnianie ekranu nie odbywa się automatycznie z Twojego końca. Musisz włączyć tę opcję.

Zasadniczo gospodarz Zoom lub inni uczestnicy nie mogą zobaczyć Twojego ekranu bez Twojego udostępnienia lub pozwolenia. Zoom nie oferuje też żadnej funkcji, w której host może włączyć udostępnianie ekranu na twoim komputerze bez Twojej wiedzy i pozwolenia. Byłoby to poważnym naruszeniem prywatności, gdyby istniała taka funkcja.

Krótko mówiąc, inni uczestnicy lub gospodarz nie mogą zobaczyć, jakie aplikacje są zainstalowane na telefonie komórkowym lub komputerze, ani co robisz na swoim urządzeniu, gdy nie udostępniasz ekranu. Aby udostępnić ekran urządzenia podczas spotkania Zoom, wymagane są Twoje pozwolenie i działanie.

Co zobaczy gospodarz, gdy udostępnisz ekran?

Zoom oferuje różne sposoby udostępniania ekranu. Możesz wybrać część ekranu, która ma być udostępniona, cały ekran, dokument lub kartę przeglądarki.

Gdy udostępniasz cały ekran, inni uczestnicy mogą zobaczyć wszystko, co oglądasz na telefonie komórkowym lub komputerze. Jeśli zmienisz aplikacje lub otworzysz pliki, inni też to zobaczą. Dlatego zalecamy unikanie otwierania jakichkolwiek plików osobistych. To powiedziawszy, gdy udostępnisz część ekranu lub kartę przeglądarki, udostępniony zostanie tylko ten obszar ekranu.

Może hostować otwieranie moich aplikacji lub plików podczas udostępniania ekranu

Nie. Funkcja udostępniania ekranu Zoom jest jak transmisja od jednej osoby. Nie działa jako usługa zdalnego pulpitu, taka jak TeamViewer. Oznacza to, że żaden uczestnik nie może wchodzić w interakcje z plikami ani aplikacjami na Twoim urządzeniu. Nie będą mogli samodzielnie otwierać plików/aplikacji, przeglądać wiadomości e-mail itp. na telefonie komórkowym lub komputerze. Dopiero po otwarciu takiego ekranu będą mogli zobaczyć, co na nim jest, ale bez kontrolowania tego. Moc kontrolowania urządzenia leży tylko w Twoich rękach.

Jak wiedzieć, że mój ekran jest udostępniany

Na komputerze po rozpoczęciu udostępniania ekranu zobaczysz zieloną ramkę wokół udostępnianego obszaru. Zobaczysz również komunikat lub pasek z informacją „Udostępniasz ekran”. Kliknij przycisk Zatrzymaj udostępnianie, aby zatrzymać udostępnianie ekranu.

Na telefonie z Androidem zobaczysz ikonę na pasku powiadomień. Poza tym na dole zobaczysz również menu udostępniania ekranu.

Na iPhonie i iPadzie zobaczysz ikonę transmisji ekranu na pasku stanu wraz z komunikatem w aplikacji Zoom.

Skąd gospodarz wie, że robisz coś innego?

Ponieważ Zoom jest używany do zajęć online, wielu nauczycieli mówi swoim uczniom, że widzą, co robią na telefonie komórkowym lub komputerze podczas zajęć Zoom. Czy naprawdę mogą? Wcześniej Zoom miał funkcję śledzenia uwagi uczestników. Ale został usunięty w kwietniu 2020 roku.

Więc teraz nie jest to możliwe, chyba że zostawisz włączony aparat. Wystarczy spojrzeć na wideo, aby stwierdzić, czy uczeń lub uczestnik spotkania jest rozproszony lub robi coś innego.

Bezpieczeństwo jest w Twoich rękach

Jak widać powyżej, inni uczestnicy spotkania nie będą mogli zobaczyć Twojego ekranu bez Twojej zgody. Chyba że zdecydujesz się pokazać im swój ekran. Bądźcie spokojni, ponieważ mogą być tylko odbiorcami i nie mogą bawić się przy komputerze ani telefonie komórkowym. Więc jeśli ta myśl Cię niepokoi, weź tabletkę na chłód i dołączaj do spotkań Zoom bez obaw.