chociaż technologia pomaga nam na różne sposoby, staje się również zagmatwana. przy wszystkich funkcjach dostępnych w aplikacji lub na stronie internetowej można się zastanawiać, której z nich użyć.

weź przykład facebook messenger. masz wiele różnych opcji, takich jak wyciszanie, ignorowanie i blokowanie, aby uniknąć kontaktu z osobą. to nie wszystko. jeśli myślisz o usunięciu wątku czatu, ponownie masz dwie różne opcje – archiwizuj i usuwaj.

teraz, jeśli natknąłeś się na nie, musisz się zastanawiać, co to jest archiwum i czym różni się od usuwania. dziękuję gwiazdom za to, że wylądowałeś na idealnej stronie. tutaj znajdziesz różnicę między nimi i tym, którego użyć w konkretnej sytuacji.

wskakujmy od razu.

co jest usuwane i archiwizowane w programie messenger

jak sama nazwa wskazuje, usuwanie to tradycyjna funkcja dostępna w prawie wszystkich aplikacjach. dzięki niemu całkowicie usuwasz lub usuwasz czat. nie ma odwrotu.

z drugiej strony archiwizacja to sposób na ukrycie wiadomości w skrzynce odbiorczej bez ich usuwania. po prostu usuwasz lub ukrywasz je na liście czatów, ale są one nadal dostępne w messengerze i można je łatwo odzyskać.

co się dzieje podczas archiwizacji i usuwania

kiedy archiwizujesz czat, znika on z listy czatu i ukrywa się, ale nie jest usuwany. w każdej chwili możesz przeczytać poprzednie wiadomości w tym konkretnym czacie. otrzymasz także nowe wiadomości.

usuń również usuwa wątek czatu z listy, ale jest to funkcja stała. oznacza to, że wszystkie wiadomości w wątku czatu zniknęły. nie możesz przywrócić usuniętych wiadomości na messengerze.

powiadomienia i nowe wiadomości

zarówno w przypadku usuwania, jak i archiwizacji, gdy druga osoba wyśle ​​do ciebie wiadomość, wiadomość pojawi się w twojej skrzynce odbiorczej i zostaniesz o niej powiadomiony, jak każda inna wiadomość. nie otrzymujesz powiadomień o wiadomościach, gdy wyciszysz lub zignorujesz wątek czatu.

jednak w przypadku archiwum poprzednie wiadomości nadal tam będą, ale wątek czatu będzie pusty dla usuniętych wiadomości. poczujesz, że rozmawiasz z tą osobą po raz pierwszy.

archiwizuj i usuwaj poszczególne wiadomości

nie można archiwizować pojedynczych wiadomości. musisz zarchiwizować cały wątek czatu. jednak w przypadku usuwania sprawy wyglądają inaczej. oprócz usuwania całego wątku czatu możesz także usuwać pojedyncze wiadomości.

facebook umożliwia usuwanie wiadomości na dwa sposoby. po pierwsze, możesz go usunąć tylko ze swojego widoku. w ten sposób wiadomość pozostanie w skrzynce odbiorczej odbiorcy. po drugie, facebook niedawno uruchomił funkcję usuwania dla wszystkich, w której jeśli usuniesz wysłaną wiadomość (w ciągu 10 minut), zostanie ona również usunięta z telefonu odbiorcy. ta funkcja jest przydatna, gdy wyślesz złą wiadomość.

co się dzieje, gdy cofasz archiwizację i usuwanie

cóż, jak wspomniano wcześniej, usuniętego wątku czatu nie można w żaden sposób odzyskać. oznacza to, że po usunięciu niczego nie można przywrócić.

jednak po przywróceniu z archiwum wątek stanie się ponownie widoczny w twojej skrzynce odbiorczej. ponadto, jeśli którykolwiek z dwóch uczestników wątku czatu wyśle ​​wiadomość, czat zostanie automatycznie cofnięty z archiwum.

dostęp do zarchiwizowanych i usuniętych wiadomości

w przypadku zarchiwizowanych wątków nie masz specjalnej sekcji do przeglądania ich w aplikacjach mobilnych. aby wyświetlić zarchiwizowane wątki czatu, będziesz musiał użyć wyszukiwania, aby znaleźć wątek czatu. oznacza to, że wpisz imię i nazwisko osoby w wyszukiwarce messenger, a będziesz mógł zobaczyć wątek czatu.

na szczęście internetowa wersja messengera jest na tyle łaskawa, że ​​oferuje dedykowaną sekcję. aby wyświetlić zarchiwizowane wiadomości w witrynie messenger, kliknij ikonę koła zębatego po lewej stronie i wybierz zarchiwizowane wątki.

w messengerze nie ma folderu na śmieci, który występuje w niektórych aplikacjach, w których dane można odzyskać w ciągu kilku dni od ich usunięcia. po naciśnięciu przycisku usuwania wiadomości w wątku czatu znikają na zawsze.

jak zarchiwizować wątek czatu

aby zarchiwizować wątek wiadomości w aplikacjach mobilnych, dotknij czatu i przytrzymaj go. następnie dotknij ikony z trzema paskami. z menu wybierz archiwizuj.

na pulpicie otwórz wątek czatu i kliknij ikonę koła zębatego ustawień po prawej stronie. w menu kliknij archiwizuj. gdy tylko zarchiwizujesz czat, zniknie.

jak usunąć czat

w aplikacjach mobilnych dotknij i przytrzymaj wątek czatu, który chcesz usunąć. lub przesuń palcem w lewo na wątku czatu, aby wyświetlić opcje. następnie kliknij ikonę usuwania.

jak cofnąć archiwizację czatu

w aplikacji mobilnej, ponieważ nie ma dedykowanej sekcji, wyszukaj imię i nazwisko osoby. więc wyślij im wiadomość, aby cofnąć archiwizację wątku czatu. alternatywnie, jeśli w międzyczasie wyślą wiadomość, wątek zostanie automatycznie cofnięty z archiwum i pojawi się na normalnej liście czatów.

w przeglądarce internetowej kliknij ikonę koła zębatego w lewym górnym rogu i wybierz zarchiwizowane wątki. następnie ponownie musisz wysłać wiadomość do osoby lub poczekać, aż jej wiadomość cofnie archiwizację czatu.

kiedy ich używać

użyj archiwum, jeśli chcesz ukryć określone wątki wiadomości. lub gdy chcesz mieć czysty wygląd messengera bez faktycznego usuwania żadnego z czatów.

usuń to idealna opcja, jeśli chcesz trwale usunąć wiadomości na czacie. na przykład, jeśli plotkowałeś o kimś lub przypadkowo udostępniłeś jakieś krytyczne informacje, usunięcie rozmowy ma sens. podobnie, jeśli prowadzisz osobisty czat w programie messenger i ktoś chce z niego korzystać, możesz na razie zarchiwizować ten wątek.

teraz, gdy już wiesz, jaka jest różnica, korzystaj z nich mądrze.