ekran blokady iphone’a ma trzy dostępne opcje. możesz przesunąć palcem od dołu, aby uzyskać dostęp do centrum sterowania. przesuń w prawo, aby wyświetlić widok dzisiaj, w którym znajdują się również wszystkie twoje widżety. na koniec przesuń palcem w lewo, aby uruchomić aparat. trzecia jest tym, na czym skupimy się w tym przewodniku.

doceniam skrót do aparatu, ponieważ pozwala mi on otwierać aplikację i szybko robić zdjęcia lub nagrywać filmy. dzięki temu nie muszę odblokowywać iphone’a i polować na ikonę aplikacji. każdy może go używać bez mojej zgody – to jest mój główny problem. czy nie chciałbyś wiedzieć, jak wyłączyć tę funkcję, aby wyeliminować ryzyko nieautoryzowanego dostępu i przypadkowych kliknięć? chociaż istniała opcja wyłączenia tej funkcji w obszarze ograniczenia, firma apple usunęła ją w systemie ios 12.

zaczynajmy.

wyłącz skrót do aparatu z czasem przed ekranem

tak. to jest sztuczka. w tym miejscu stare dobre menu restrictions zniknęło po wydaniu ios 12. czas na ekranie jest teraz jedną z podstawowych funkcji oferowanych przez ios. może być używany do monitorowania czasu spędzanego na każdej aplikacji, zbierania statystyk użytkowania dla różnych aplikacji oraz blokowania lub ograniczania aplikacji, jeśli chcesz to zrobić. w naszym przypadku jest to aplikacja aparatu.

przejdź do ustawień, przewiń trochę, aby znaleźć i dotknij opcji czas przed ekranem. włącz czas przed ekranem na tym ekranie.

jeśli używasz funkcji czas przed ekranem po raz pierwszy, ios wyświetli podsumowanie tego, co oferuje czas przed ekranem. stuknij w kontynuuj. następnie aplikacja zapyta, czy iphone należy do ciebie, czy do twoich dzieci. wybierz odpowiednio. jeśli nie wiesz, czas przed ekranem jest używany przez wielu zaniepokojonych rodziców do ustawiania kontroli rodzicielskiej w aplikacjach i grach, aby kontrolować swoje dzieci. to też jest korzystne.

przewiń trochę w dół, aby znaleźć i dotknij ograniczenia dotyczące treści i prywatności. pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest włączenie go.

po włączeniu dotknij dozwolone aplikacje, które były wcześniej wyszarzone. tutaj znajdziesz listę podstawowych aplikacji, które są fabrycznie zainstalowane na twoim iphonie. stuknij opcję aparat, aby go wyłączyć.

możesz zablokować ekran. po tym, gdy przesuniesz w lewo, nic się nie dzieje – brakuje ikony aparatu na ekranie blokady.

chociaż jest to dobre i działa naprawdę dobrze, istnieje zastrzeżenie. wyłączenie opcji aparatu za pomocą funkcji czas przed ekranem spowoduje również usunięcie aplikacji aparatu z ekranu głównego. tak. oznacza to, że nie możesz już korzystać z aplikacji, niezależnie od tego, czy twój iphone jest zablokowany, czy odblokowany. ale nie martw się, mamy obejście i to proste.

domyślna aplikacja aparatu nie jest jedyną dostępną opcją. w app store dostępnych jest kilka aplikacji do aparatów, które są znacznie lepsze niż te, które apple dostarcza z iphonem. przejrzeliśmy kilka z nich.

oczywiście ponowne włączenie aplikacji aparatu zajmie tylko kilka sekund, teraz, gdy wiesz, jak to działa, dzięki czemu możesz z niej korzystać w dowolnym momencie.

wyłącz inne opcje na ekranie blokady bez czasu przed ekranem

jeśli chcesz wyłączyć widok dnia dzisiejszego, centrum sterowania, siri, centrum powiadomień i kilka innych funkcji dostępnych na ekranie blokady, apple pozwala to zrobić bezpośrednio, bez korzystania z funkcji czas przed ekranem.

przejdź do ustawień i stuknij w touch id i kod dostępu. zostaniesz poproszony o jednorazowe wprowadzenie hasła. przewiń trochę, aby znaleźć nagłówek zezwalaj na dostęp po zablokowaniu. tutaj możesz przełączać wszystkie te skróty za dotknięciem palca.

pamiętaj, że wyłączenie tych funkcji na ekranie blokady nie spowoduje ich usunięcia z ekranu głównego. nadal możesz uzyskać do nich dostęp po odblokowaniu iphone’a. nie rozumiem, dlaczego apple nie uwzględnił również opcji wyłączenia aparatu. to mogłoby zaoszczędzić wielu użytkownikom wielu kłopotów. może apple kiedyś to naprawi w aktualizacji, ale do tego czasu utkniesz w czasie przed ekranem.

światła, kamera, czas przed ekranem

szybki dostęp do aparatu może być chwalony przez wielu, ale nie przez wielu, którzy wolą chronić swoje zdjęcia. któregoś dnia mój młody kuzyn uruchomił aplikację aparatu z mojego iphone’a i wymyślił sposób na dostęp do moich prywatnych zdjęć.

podczas gdy gigant z cupertino zapomniał uwzględnić domyślny sposób usunięcia aplikacji aparatu, możesz użyć funkcji czas przed ekranem, aby zablokować dostęp do aplikacji wszędzie. wysłałem wiadomość do wsparcia apple, chociaż moje nadzieje nie są duże. takie sugestie często tracą ich uwagę.