System Windows 10 zawiera wiele funkcji bezpieczeństwa i zabezpieczeń, które pomagają chronić dane przed usunięciem z powodu przypadkowych kliknięć i naciśnięć. Dlatego w momencie naciśnięcia przycisku Usuń na klawiaturze po wybraniu pliku/folderu pojawi się wyskakujące okienko potwierdzające usunięcie. Cóż, jak wyłączyć to okno dialogowe potwierdzenia?

Wyskakujące okienko zawsze pyta: „Czy na pewno chcesz przenieść ten plik/folder/skrót do Kosza?” z dwiema opcjami — Tak i Nie. System Windows działa w ten sposób, aby pomóc użytkownikom uniknąć przypadkowego usunięcia ważnych plików. Doświadczeni użytkownicy wiedzą lepiej i są tylko sfrustrowani tym zachowaniem. Jeśli należysz do tej grupy, z przyjemnością dowiesz się, że system Windows oferuje na szczęście sposób na wyłączenie tych wiadomości potwierdzających.

Z drugiej strony niektórzy użytkownicy systemu Windows chcą przywrócić tę funkcję w systemie Windows 10, który został domyślnie wyłączony.

Zaczynajmy.

1. Włącz lub wyłącz okno dialogowe potwierdzenia usunięcia w ustawieniach

Krok 1: Znajdź Kosz na pulpicie i kliknij go prawym przyciskiem myszy, aby wybrać Właściwości. Kosz znajdziesz również w Eksploratorze plików (skrót Windows + E).

Krok 2: Możesz go łatwo włączyć lub wyłączyć, zaznaczając/odznaczając opcję „Wyświetl okno dialogowe potwierdzenia usunięcia”. Kliknij Zastosuj i OK, aby zapisać zmiany.

Czy zauważyłeś, że istnieje inna opcja całkowitego pominięcia Kosza podczas usuwania pliku? Zaznaczenie tego spowoduje natychmiastowe usunięcie pliku, więc używaj go tylko wtedy, gdy musisz.

2. Włącz lub wyłącz okno dialogowe potwierdzenia usunięcia za pomocą Edytora rejestru

Edytor rejestru jest dostępny we wszystkich wersjach systemu Windows, w tym Home Edition. Edytowanie Edytora rejestru jest trudne i dlatego przed kontynuowaniem tego rozwiązania należy wykonać kopię zapasową.

Krok 1: Otwórz menu Start i wyszukaj Edytor rejestru. Kliknij Uruchom jako administrator, aby otworzyć z odpowiednimi prawami.

Krok 2: Przejdź do poniższej struktury folderów.

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer

Krok 3: Otwórz plik „ConfirmFileDelete” w prawym okienku. Jeśli go brakuje lub właśnie utworzyłeś niezbędne foldery, kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu po prawej stronie, aby wybrać Nowy> Wartość DWORD (32-bitowa) nazwij ją odpowiednio.

Krok 4: Kliknij dwukrotnie plik ConfirmFileDelete, aby go otworzyć i ustawić wartość na 1. Zapisz zmiany. Sprawdź, czy nadal pojawia się okno dialogowe potwierdzenia usunięcia po naciśnięciu przycisku Del na klawiaturze.

3. Włącz lub wyłącz okno dialogowe potwierdzenia usunięcia w Edytorze zasad grupy

W przeciwieństwie do Edytora rejestru, Edytor zasad grupy lub GPE jest dostępny tylko w wersjach Windows Pro i Enterprise. Możesz zastosować tę metodę, jeśli udostępniona powyżej nie działa lub nie działa w firmie z instalacją serwera korporacyjnego. Ta ostatnia pozwoli administratorowi systemu wymusić te ustawienia na wszystkich lub grupie komputerów podłączonych do serwera. W razie wątpliwości porozmawiaj ze swoim przełożonym.

Krok 1: Wyszukaj i otwórz Edytor zasad grupy w menu Start i otwórz go. Zostaniesz poproszony o uprawnienia administratora. Proszę, pozwól na to.

Krok 2: Przejdź do struktury folderów poniżej.

Konfiguracja użytkownikaSzablony administracyjneSkładniki systemu WindowsEksplorator plików

Znajdź pozycję „Wyświetl okno dialogowe potwierdzenia podczas usuwania plików” w prawym okienku i kliknij je dwukrotnie, aby je otworzyć.

Krok 3: Wybierz opcję Włączone radio w wyskakującym okienku, aby włączyć okno dialogowe potwierdzenia usunięcia i Wyłączone, aby je wyłączyć. Nie zapomnij kliknąć Zastosuj, aby zapisać zmiany przed zamknięciem wyskakującego okienka.

Usuwanie w systemie Windows

Teraz, gdy wiesz, dlaczego system Windows wyświetla wyskakujące okienko z potwierdzeniem, możesz sobie z tym poradzić tak, jak chcesz. Jeśli chcesz pominąć komunikat potwierdzający, przytrzymaj wciśnięty klawisz Shift, a następnie usuń pliki bezpośrednio z komputera. Na szczęście, nawet jeśli przypadkowo usuniesz coś, nadal można je łatwo odzyskać z kosza lub usunąć bezpośrednio. W Internecie dostępne są aplikacje do odzyskiwania plików, takie jak Recuva, które pomagają w tym procesie. Jednak te aplikacje działają lepiej na dyskach twardych, ponieważ dyski SSD działają inaczej. Dlatego zawsze miej to na uwadze, usuwając pliki bezpośrednio lub z Kosza.