bez względu na to, jak duża jest pamięć na iphonie lub ipadzie, zawsze osiągniesz punkt, w którym zabraknie miejsca. zdjęcia, filmy i galerie w mediach społecznościowych – wszystko razem potęguje ten problem. chociaż możesz spróbować zwolnić miejsce, usuwając nieużywane aplikacje, ios często bierze to na siebie, aby zrobić to automatycznie. odciążanie nieużywanych aplikacji brzmi jak fajna funkcja, ale w praktyce nie jest to wygodne.

chociaż jest to rzadko używane, stwierdzenie, że aplikacja musi zostać ponownie pobrana, gdy jest to najbardziej potrzebne, nie wróży nikomu dobrze. co gorsza, połącz spore pobieranie z danymi komórkowymi i masz przepis na katastrofę. na szczęście ios 12 pozwala dość łatwo powstrzymać usuwanie aplikacji, więc nie ma się czym martwić.

ale co z przypadkami, w których nie chcesz, aby ktokolwiek inny usuwał aplikacje na twoim urządzeniu? ios 12 ma schludny zestaw ograniczeń, które mogą ci pomóc, więc sprawdźmy je również, gdy będziemy się poruszać.

wyłączanie automatycznego odciążania aplikacji

oczywiście musiałeś zauważyć, że niektóre aplikacje wymagają ponownego pobrania, gdy chcesz je otworzyć. dzieje się tak z powodu procesu zwanego „odciążaniem”, w którym nieużywane aplikacje są automatycznie usuwane w celu zwolnienia miejsca. oczywiście ta procedura nie usunie żadnych powiązanych dokumentów, plików ani ustawień, umożliwiając w ten sposób łatwe rozpoczęcie od miejsca, w którym zostało przerwane.

jeśli nie chcesz, aby ios 12 usuwał aplikacje bez pozwolenia, możesz wyłączyć automatyczne odciążanie. to zajmuje tylko kilka sekund, a oto jak możesz to zrobić.

krok 1: otwórz aplikację ustawienia.

krok 2: przewiń w dół, stuknij itunes i app store, a następnie wyłącz suwak obok opcji odładuj nieużywane aplikacje.

powinno to skłonić ios 12 do automatycznego zaprzestania usuwania nieużywanych aplikacji.

ręczne odciążanie aplikacji

wyłączenie automatycznego odciążania nie oznacza, że ​​nie możesz samodzielnie rozładowywać nieużywanych aplikacji, gdy zajdzie taka potrzeba. jeśli zacznie kończyć się miejsce, wykonaj następujące czynności, aby zwolnić trochę miejsca w mgnieniu oka.

krok 1: w aplikacji ustawienia ios stuknij ogólne, a następnie stuknij pamięć iphone’a / ipada.

powinieneś teraz zobaczyć listę aplikacji zainstalowanych na twoim urządzeniu. stuknij w ten, który chcesz odciążyć.

krok 2: stuknij odładuj aplikację na następnym ekranie, aby usunąć aplikację. każde miejsce wymienione w sekcji rozmiar aplikacji powinno zostać zwolnione.

krok 3: po prostu dotknij ikony aplikacji na ekranie głównym, aby ponownie pobrać aplikację, gdy zechcesz ponownie z niej skorzystać.

ograniczanie możliwości usunięcia aplikacji

zatrzymanie systemu ios przed automatycznym usuwaniem aplikacji to jedno, ale co z zapobieganiem usuwaniu ich przez innych bez twojej zgody? jeśli udostępniasz iphone’a lub ipada dzieciom, możesz nie chcieć, aby usuwał twoje aplikacje i ukrywał ich działania. tam możesz użyć ograniczeń czasu ekranu w ios 12, aby zapobiec temu łatwo.

krok 1: otwórz aplikację ustawienia, a następnie stuknij opcję czas przed ekranem.

na panelu czas przed ekranem dotknij ograniczenia dotyczące zawartości i prywatności.

krok 2: stuknij zakupy w itunes i app store.

krok 3: w sekcji zakupy w sklepie i ponowne pobieranie stuknij opcję usuwanie aplikacji.

krok 4: na kolejnym ekranie dotknij nie zezwalaj.

otóż ​​to. od teraz nikt nie powinien mieć możliwości usuwania aplikacji, chyba że wyraźnie zdecydujesz się znieść ograniczenie.

ograniczanie urządzeń należących do rodziny

ponadto możesz również zdalnie zarządzać urządzeniami wszystkich członków rodziny dodanych w ramach funkcji family sharing firmy apple bezpośrednio z poziomu samego panelu czas przed ekranem.

krok 1: stuknij imię członka rodziny w sekcji rodzina.

krok 2: na kolejnym ekranie dotknij ograniczenia dotyczące treści i prywatności.

kolejne kroki są podobne do tych wymaganych w celu ograniczenia usuwania aplikacji z urządzenia – stuknij kolejno pozycje zakupy w itunes i app store> usuwanie aplikacji> nie zezwalaj.

gdy to zrobisz, członek rodziny nie powinien już mieć możliwości usuwania aplikacji bez twojej zgody.

zawsze dobrze mieć kontrolę

pomimo najlepszych intencji apple, ważne jest, abyś sam wykonał część odciążającą. tylko ty wiesz, jakich aplikacji tak naprawdę nie potrzebujesz, niezależnie od sposobu użytkowania. niestety algorytm apple nie może dokładnie określić czegoś takiego.

a jeśli masz zamiar przekazać swoje urządzenie z systemem ios komuś innemu, wiesz już, jakie środki ostrożności musisz podjąć, zanim to zrobisz. z pewnością dobrze jest mieć kontrolę, prawda?

ios