zmiana zasad użytkownika whatsapp powoduje, że kilka osób migruje do aplikacji telegram. tymczasem użytkownicy telegrama otrzymują powiadomienia „kontakt dołączył do telegrama” i jest to wręcz denerwujące, gdy codziennie otrzymujesz ponad 10-20 powiadomień. więc jeśli chcesz wyłączyć takie powiadomienia o dołączonych kontaktach z telegrama, jest sposób, ale z haczykiem.

cały proces można podzielić na wiele części – wyłącz powiadomienia, wyłącz wyskakujące wątki czatu i oznacz czaty jako nieprzeczytane/usuń nieprzeczytane czaty. omówiliśmy je wszystkie tutaj. możesz wykonać tylko pierwszą lub część z nich. to zależy od twoich potrzeb i preferencji, jak chcesz korzystać z telegrama.

sprawdźmy, jak wyłączyć powiadomienia o dołączeniu do kontaktu w telegramie i innych rzeczach.

kto otrzymuje powiadomienie, gdy dołączysz do telegramu?

każdy użytkownik telegrama, który zapisał twój numer na liście kontaktów swojego telefonu, zostanie powiadomiony, że dołączyłeś do telegrama. nie ma znaczenia, czy zapisałeś ich numer, czy nie. nie ma możliwości dołączenia do telegrama bez powiadamiania innych, chyba że wyłączyli oni powiadomienia lub twój numer nie jest zapisany w ich kontaktach.

możesz zobaczyć powiadomienia o dołączeniu do kontaktów w telegramie od losowych kontaktów. dzieje się tak, ponieważ pozwalasz telegramowi uzyskać dostęp do swoich kontaktów telefonicznych. zasadniczo te „losowe kontakty” są faktycznie zapisywane na twojej liście kontaktów i teraz możesz o nich zapomnieć. sugerujemy przejrzenie kontaktów w aplikacji kontakty w telefonie, aby je wyświetlić.

sprawdźmy teraz, jak pozbyć się powiadomienia.

jak zatrzymać powiadomienie o wiadomości o dołączonym telegramie?

telegram oferuje sposób na wyłączenie powiadomienia. jednak następująca metoda wyłączy tylko powiadomienie wypychane. to nie powstrzymuje telegrama przed utworzeniem nowego czatu. w tym celu sprawdź sekcję „jak rozsynchronizować kontakty z telegrama”.

oto jak się do tego zabrać na androida i ios.

wyłącz powiadomienie o dołączeniu do kontaktu w systemie android

krok 1: uruchom aplikację telegram na swoim telefonie z androidem.

krok 2: stuknij ikonę z trzema paskami u góry. wybierz ustawienia z menu.

krok 3: stuknij w powiadomienia i dźwięki.

krok 4: przewiń w dół do sekcji wydarzenia. wyłącz przełącznik obok opcji „kontakt dołączył do telegrama”.

wyłącz powiadomienie o dołączeniu do kontaktu na ios

krok 1: otwórz aplikację telegram na swoim iphonie.

krok 2: stuknij w ustawienia na dole. w ustawieniach dotknij powiadomienia i dźwięki.

krok 3: przewiń w dół, a znajdziesz „nowe kontakty”. wyłącz przełącznik.

co to jest synchronizacja kontaktów i jak wyłączyć synchronizację kontaktów w telegramie?

jak wspomniano wcześniej, wyłączenie przełącznika dołączania do kontaktów zatrzyma tylko powiadomienie, a nie wątek czatu. aby uniemożliwić telegramowi automatyczne tworzenie nowych wątków czatu dla nowych dołączających, musisz zatrzymać synchronizację kontaktów z telegramem. funkcja znana jako synchronizacja kontaktów jest dostępna w ustawieniach telegrama.

zasadniczo telegram musi zsynchronizować kontakty telefoniczne, aby wyświetlić je w aplikacji. synchronizacja kontaktów pomaga telegramowi wyświetlać je na wszystkich urządzeniach za pomocą telegrama. jeśli nie włączysz funkcji synchronizacji, nie będziesz mieć dostępu do swoich kontaktów telefonicznych w telegramie. oznacza to, że nie zobaczysz swoich kontaktów na liście telegramów. oto jak wygląda ekran nowa wiadomość bez kontaktu zsynchronizowanego z telegramem:

teraz musisz się zastanawiać, jak wtedy rozmawiać z ludźmi, którzy są nowicjuszami w telegramie? cóż, to jest ograniczenie.

będziesz musiał dodać je ręcznie, używając ich numeru lub nazwy użytkownika. po dodaniu numeru kontakt zostanie zapisany jako kontakt telegram. potraktuj to jako oddzielną listę kontaktów, do której można uzyskać dostęp ze wszystkich urządzeń, na których zalogowałeś się do telegrama.

jak wyłączyć synchronizację kontaktów telegram na androidzie i iphonie?

krok 1: uruchom aplikację telegram i przejdź do jej ustawień.

krok 2: stuknij w prywatność i bezpieczeństwo.

krok 3: w androidzie przewiń w dół i wyłącz przełącznik obok opcji synchronizuj kontakty. stuknij również w usuń zsynchronizowane kontakty. potwierdź, gdy zostaniesz o to poproszony.

na iphonie dotknij ustawienia danych. wyłącz przełącznik obok opcji synchronizuj kontakty. następnie dotknij usuń zsynchronizowane kontakty.

jak oznaczyć wszystkie czaty jako przeczytane w telegramie?

jeśli ta zielona (1) ikona obok nowych czatów przeszkadza ci w telegramie, możesz oznaczyć wszystkie czaty jako przeczytane.

aby to zrobić na androidzie, otwórz ustawienia telegrama. przewiń w dół na ekranie ustawienia, aż zobaczysz numer wersji. dotknij i przytrzymaj. zobaczysz wyskakujące okienko ¯_(ツ)_/¯ emotikonów. ponownie dotknij i przytrzymaj numer wersji. pojawi się wyskakujące menu. stuknij w czytaj wszystkie czaty.

na iphonie przejdź do zakładki czaty. stuknij ikonę edytuj u góry. następnie dotknij czytaj wszystko.

jak usunąć wiele wątków czatu w telegramie?

jeśli chcesz pójść o krok dalej, możesz usunąć nowo utworzone wątki czatu z ekranu głównego telegrama. to da ci czystszy interfejs.

aby to zrobić na androidzie, dotknij i przytrzymaj dowolny wątek czatu. następnie dotknij innych czatów, które chcesz usunąć, aby je wybrać. po wybraniu czatów dotknij ikony usuń u góry.

na iphonie dotknij opcji edytuj na karcie czaty. następnie wybierz wątki czatu, które chcesz usunąć. kliknij opcję usuń.

pozbądź się niechcianych powiadomień

obecnie telegram nie oferuje bezpośredniego sposobu na zatrzymanie tworzenia nowych wątków czatu. naprawdę mamy nadzieję, że telegram wprowadzi lepszy sposób na powstrzymanie irytującego kontaktu, który dołączył do powiadomienia telegrama w przyszłości.